top of page
Anchor 1
İZEK ATÖLYELER 3.png

Atölye Açıklaması

Pantomim sanatına giriş kapsamında uygulamalı “Klasik Mim Teknikleri” eğitimleri verilecektir. Öncelikle mim sanatının ne olduğu, teknik öğrenimlerinden sonra nasıl performe edilebileceği üzerine çalışmalar yapılacaktır. Çocuklarda yaş gruplarına göre ayrı bir programlama yapılacaktır. Yetişkinler için de ayrı şekilde programlanacaktır.

 

Çocuklar hiçbir şekilde unutamıyorlar. Birbirleriyle iletişimlerini kimi zaman mim teknikleri uygulayarak tasarlıyorlar. Kimi zamanda öyküleme yoluyla mim performansları yapmaya çalışıyorlar. Hep anlattığım etkileyici birçok hikayem oldu. Bunlardan birinde Şakran Cezaevi’nde çocuklara mim temsili yaparken, çocuklardan biri ısrarla bu sanatı öğrenmek istediğini söyledi. Neden öğrenmek istediğini sorduğumda özgürlüğe olan tutkusunu dile getiren cevabı oldukça etkileyiciydi; “Ben de mim sanatıyla duvarlar yapıp, o duvarları yıkarak özgürleşeceğim.” 

 

Atölye Kazanımları

  • Beden farkındalığı oluşturur. 

  • Hiç kullanılmamış ya da az kullanılmış kasları harekete geçirerek vücutta daha güçlü bir denge yaratır. 

  • Özellikle çocuklarda duygusal ve sosyal zekayı artırır. 

  • Mim sanatının anlatı felsefesi "herşeyleşme" üzerine kurulduğu için bir başka varlığı ya da varlıkları anlatma sonucunda empati gelişimini güçlendirir. 

  • Estetize biçem ana damarlarından biri olduğu için bu sanatın uygulayıcıları olaylara ve olgulara başka bir pencereden bakar. 

  • İletişimin çoğulluğunu gördüğümüz mim sanatıyla bu sanatı yapanlarda özgüven hızla ilerler. 

  • Anlatım olanakları zengin olduğu için özellikle çocuklarda hayal gücünü geliştirir.

 

Yaş Grubu

  • 7 - 10 Yaş (İlkokul)

  • 10 - 13 Yaş (Ortaokul)

  • 14 - 17 Yaş (Lise)

  • Üniversite

  • Yetişkin

Atölye Yöntemi

Pandemi koşullarından dolayı atölyelerimiz tamamen çevrimiçi yapılacaktır.

 

Kontenjan Bilgisi

Atölyelerimizde bir grubun açılması için minimum 8 (sekiz), maksimum 20 (yirmi)  katılımcı olması gerekmektedir. 

 

Atölyenin Süresi ve Başlangıç Tarihi

Atölye haftada iki gün iki oturumlu ve her oturum ikişer saat yapılacaktır. 

Haftada 4 saat bir ayda toplam 16 saatle sonlandırılacaktır. 

Atölyenin tarih ve saatleri minimum katılımcı sayısı tamamlandığında katılımcıların durumuna göre kesinleşecektir.

Atölye için Gerekli Araçlar, Materyaller

İnternet bağlantısı olan bilgisayar, tablet veya telefon. Rahat hareket imkanı sağlayan düz siyah altlık ve üstlük

 

Atölye Ücret Seçenekleri 

Atölye ücreti olarak katılımcı başına, peşin her gün için kişi başı 100 TL toplamda 800 TL,

Taksitli ödeme her gün için kişi başı 120 TL toplamda 960 TL’dir.

Etkinlik Biletinizi Almak için  Tıklayınız

Atölye Etiketleri

#pantomimegitimi #mim #mimsanatı #pantomim

Eğitmen Özgeçmişi

İlker Kılıçer

Özgeçmiş dediklerinde mim sanatıyla tanışıklığından başlatır her sözü. Elbette öncesinde yaptığı tiyatral eyleyişler anlatmakla bitmez. Ama “Size kendimi mim sanatı ile başlatayım.” der. 2008’de ilk profesyonel mim performansını yapar. Önceki 5 yılını öğrenme süreci olarak görür. Türkiye’yi karış karış dolaşır. Çevre mücadeleleri, afet bölgeleri, mülteci kampları, gecekondular, hapishaneler, çocuk yuvaları, huzurevleri sanatıyla kendini var ettiği, omuz verdiği yerler. Hem yetişkinlere hem çocuklara hikayesi olan oyunlar yapar. Türkiye dışında farklı ülkelerden 14 uluslararası tiyatro festivalinden resmi davetler alır ve yine farklı ülkelerde 27 kez sahne alır. Hindistan, Sri Lanka, Tunus ve Romanya’da tiyatro oyuncularına mim eğitimleri verir. UNESCO’nun organize ettiği Dünya Mim Enstitüsü’nün davetiyle katıldığı kongrede gerçekleştirdiği başarılı sunumuyla Dünya Mim Enstitüsü Resmi Üyelik Sertifikası almaya hak kazanır. Bu merasimde Dünya Mim Enstitüsü Türkiye Temsilcisi kabul edilir. Oyunlarının dramaturgluğunu Düzce Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Fatma Keçeli yapar ve davet aldığı festivallere birlikte gitmektedirler.

 

Kukla alanında da önemli işler yapar. “Fazladan Büyüyenler” isimli kukla oyunuyla 9. Uluslararası İzmir Kukla Günleri kapsamında sahne alır. Bu yıl da farklı oyunla sahne alacağı 14. Uluslararası İzmir Kukla Günleri’ndeki performansları pandemi nedeniyle iptal edilir. Kukla “Rüya Dede” karakteriyle çocukların gönlünde taht kurar ve pandemi sürecinde online etkinlikler yaparak Rüya Dede ile hem çocuklara hem yetişkinlere masallar anlatır ve şiirler okur. 

 

Ve sokaklar… 

Yıllardır bedenini serdiği, üretimlerinin en büyük karşılık bulduğu ve sahnelerin kapanması ile birlikte kendini yine götürdüğü sokaklar… 

Kukla, mim, clown ve Comedie dell’Arte üzerinden gösteriler yapar. Fiziki mesafe yaratmak ve insanların güven içinde oyunlarını izlemesini sağlamak için gider 20 metre bahçe hortumu alır. Daireler şeklinde keserek uçlarını birleştirir. Sokağa mesafeli bir şekilde yerleştirerek gelen seyirciyi içine alır. Her ne kadar mesafe dense de sahnelediği küçük bir performans bile yüzlerde büyüyen gülümsemeyle tüm mesafeleri kapatır. Hala sokaklarda sahne almaya devam etmektedir.

Video: Haydar İlkay ÇELİK

Kurgu: Alp ŞEKER

bottom of page