top of page

GİRİŞİYORUM
Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması Projesi

1.jpeg

İzmir Eğitim Kooperatifi ortağı Aydan Tuncayengin kurucusu olduğu BİZ GENÇLİK KONSEYİ ekibi ile birlikte, “GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması” başlıklı sosyal girişim projesini oluşturdu. 
Proje ilköğretim 6.Sınıf öğrencilerinin girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak, girişimci adayı olarak eğitmek, yaratıcılıklarını desteklemek ve girişimcilik kültürünü oluşturmak amacı ile kurgulanmıştır.

81 ilde uygulanması planlanan projenin 1. Modülünde yer alan Girişimcilik Eğitimleri 4 farklı oturum başlığından oluşmaktadır. Eğitimler; Eğitimciler, renkli kişilikler ve Rüya Dede’nin (Kukla) deneyimlerini içeriyor. Çevrimiçi yapılacak eğitimlerin süresi elli dakika olarak planlanmıştır.

Projenin 2. Modülünde yer alan “Evsel Atıkların Geri Dönüşümü" temalı yarışma öğrencilerin, girişimci yönlerini geliştirme ve eğitim sürecinde aldıkları metotları yaratıcı yöntemlerle uygulama safhasını içermektedir. Girişimci öğrenciler yarışmaya hazırlık süreçlerini tamamladıktan ve tasarım sunumlarını videoya çektikten sonra belirlenen takvim sürecinde çevrimiçi olarak yarışmaya katılacaklardır.

Yarışma sonunda birinci, ikinci, üçüncü olan öğrencilere girişimci öz sermayesi olarak belirlenen para ödülü verilecektir. Ödül alan öğrencilerin para ödülü projenin çözüm ortağı Manibux harçlık kartlarına yüklenecektir. Projeye katılan tüm öğrencilere katılım sertifikası ile beraber ad-soyadları yazılı Manibux harçlık kartı hediye edilecektir…

GİRİŞİYORUM HİKÂYEMİZ

2.1-gk.jpeg

Ben Aydan Tuncayengin,

İzmir Eğitim Kooperatifi ortağı ve Denetleme Kurulu Üyesi Gazeteci-Yazar-Eğitimciyim.

Biz Gençlik Konseyi olarak, her koşulda yapılacak iyi bir şeylerin olduğunu gösteren bir proje ortaya koyduk.

Pandeminin ilk günleriydi!..

Okullar kapanmış çocuklar evlere hapsolmuştu.

Uzaktan eğitimden tutun birçok sorun yaşanıyordu... 
‘Arayıp çocukların, gençlerin hatırını, dertlerini sorayım’ dedim.
“Genç Röportajlar: Ne Var Ne Yok” projesiyle çocuk ve gençlerle dertleşmek için yola çıktım. 
Söyleşilerimizi Instagram IGTV üzerinden yayımlamaya başladım. Çocuklardan ve gençlerden aldığım güzel enerjilerle işi dertleşmekle sınırlı tutmayıp, sosyal bir projeye dönüştürdüm. 

 

19 Mayıs 2020 yılında Sosyal Girişim olarak Biz Gençlik Konseyi’ni kurdum.

Girişimcilik yolculuğumuzun kuruluş hikâyesi, pandemi sürecinde hepimizin yaşamını etkileyen, karantinada zaman geçiren özellikle çocuklara ve gençlere sevgiyle dokunmak, onların hatırını sormak isteyip, yola çıkmamla başladı.

“Genç Röportajlar, Ne Var Ne Yok” projemi oluşturdum ve “Haydi, gelin, deneyimlerimizi, bilgilerimizi, hayallerimizi ve yaratıcı fikirlerimizi paylaşalım, sohbetimize zamanın ruhunu katalım, dertleşelim, söyleşelim” dedim. Instagram IGTV’de çocuklar ve gençlerle canlı yayınlar yaptım. Koronavirüs eğitim ve yaşam sistemimizi değiştirmiş olsa da hayat hikâyelerimizi çok çeşitlendirdi… Türkiye’nin her yerinden çocuklar ve gençlerle korona virüs sürecini, dijital eğitim sistemini, öğrencilik hayatına yansıyan etkilerini, aileleriyle yaşadıklarını, gelecek planlarını, hayallerini ve hedeflerini konuştuk, toplumsal mesajlar verdik.

Röportaja Katılanlara Kitap

Röportajlara katılan her çocuğa yaş grubuna göre kitap hediye ettim. 
Kitapları çözüm ortağım Çalıkuşu Kitabevinin desteği ile adreslerine kargoladık. Kitapların arasına teşekkür belgesi koyduk. Hediyeyi gönderenin adını yazdık. Kitap ulaşınca, kitap ile birlikte fotoğraf çektirmesini istedik.
Kitabı hediye eden dostlara geribildirim yapmak için görseli paylaştık.

Röportajlara katılan çocukların ve gençlerin istek ve talepleri doğrultusunda Gençlik Konseyini kurdum. Çocukların ve gençlerin konseye katılımı, aldıkları sorumluluklar ve sunumlarıyla birlikte beraberliğimizi güçlendirmek için adımıza ‘Biz Gençlik Konseyi’ dedik. Manifestomuzu belirleyerek, proje üretmeye başladık.

Çocuklar ve Gençler Girişimciliği Öğrenecekler

Dünyada teknolojinin bu kadar hızlandığı, her gün yeni bir girişimin kurulduğu ortamda, girişimcilik tekniklerinin bu yaşlardan başlaması gerektiğini düşünerek, projeyi bir ileri aşamaya taşıdık.

 “GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması”  başlıklı sosyal girişim projemiz ile ilköğretim 6.Sınıf öğrencilerini hedefledik. Proje eğitiminin ilk uygulamasına 29 Eylül Perşembe günü TED Batman Koleji'nde başladık. 81 ilde uygulamayı planladığımız proje, çocukların girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak, girişimci adayları olarak yetişmeleri amacı ile kurgulandı. Proje, eğitim içerikli sekiz oturumdan oluşuyor. Yarışma temamızı “Evsel Atıkların Geri Dönüşümü” olarak belirledik. Çocuklarımıza girişimcilik ekosistemi içinde kendi üretimlerini ve eserlerini yaratmaları için eğitmenlerimiz, renkli kişiliklerimiz, Rüya Dede ve Pandomim sanatçısı İlker Kılıçer’in zengin deneyimleri ile kolaylaştırıcılık sağlıyoruz.
 

Eğitim Başlıklarımız

1.   Yaratıcı ve Farklı Düşünmeye Sevk Etmek

2.   a. Görevler Yaratmak ve Risk Almalarını Sağlamak

      b. Hata Yapmalarına İzin Vermek Oyunu

3.   Finansal Okuryazarlık / Paramı Yönetebiliyorum

4.   a. Girişimci ve Girişimcilik Kavramları

      b. Deneyim Kazanma Metotları

5.   Yarışmaya Hazırlık Eğitimi

Genel Hedeflerimiz

1. Girişimcilik ve Girişimcilik kavramlarını tanıması, 

2. Finans ve öz sermayesini oluşturma yöntemleri,

3. Girişim fikrinin tasarlanması,

4. Finansal okuryazarlık becerilerinin gelişmesi,

5. Girişimcilerle tanışma ve deneyim paylaşımları.

Biz Gençlik Konseyi “GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması” ile girişimcilik köprülerini kurmaya devam ediyoruz.

Pandemi kuşağı girişimcileri öğrenciler artık dert anlatmıyor, girişim teknikleri öğrenerek hayata daha sıkı hazırlanıyorlar. TED Batman Koleji ve BİLSEV KOLEJİ ilköğretim 6.sınıf öğrencilerine proje uygulamaları çevrimiçi verildi. Çocukların girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak ve girişimci adayı olarak yetişmeleri amacı ile kurgulanan proje Girişimcilik Eğitimleri, Evsel Atıkların Geri Dönüşümü temalı Yarışmaya Hazırlık Eğitimi, Yarışma ve Ödül Töreninden oluşmaktadır.

 "Evsel Atıkların Geri Dönüşümü”  temalı yarışmanın amacı, öğrencilere evsel atıkların geri dönüşümünü, değerlendirilebilen, atıkların ülkemiz ekonomisine katkısını sağlamaktır. Çevreye kontrolsüz bırakılan atıkların doğaya verdiği zararları düşündürmektir. Aynı zamanda öğrencilerin girişimcilik farkındalığını artırarak, ticari değeri olan tasarımlarını üretmeleri konusunda teşvik etmektir. Öğrencilerin girişimcilik ekosistemi içinde kendi üretim ve tasarımlarını yaratmaları hedeflendi.
Projemiz Erşan Altürk, Aydan Tuncayengin, Çağıl Söyler, Pınar Çoban'ın verdiği eğitimlerden, kukla Rüya dede, oynatıcısı Pantomim sanatçısı İlker Kılıçer ve renkli kişiliklerin zengin deneyimlerinden oluşmaktadır.

 

Evsel Atıkların Geri Dönüşümü Temasıyla Yarışmaya Katıldılar

Girişimcilik eğitimi ile farkındalıklarını artıran öğrenciler, yarışma eğitiminin ardından Evsel Atıkların Geri Dönüşümü temalı yarışmaya hazırlandı. Yarışmanın temel amacına ilişkin bilgi verildi.

Amacımız değerlendirilebilen atıkların ülke ekonomisine nasıl katkı sağlayacağını öğrencilerin düşünmesini sağlamak ve özellikle çevreye kontrolsüz bırakılan atıkların doğaya verdiği zararlara ilişkin onları düşündürmektir. Ve böylece öğrenciler girişimcilik ekosistemi içinde kendi üretimlerini ve tasarımlarını yarattılar.

Girişimciliğin temel unsurlarından ticari değeri olan tasarımlarıyla yarışmaya hazırlandılar.  Yarışmacılardan evsel atıkları kullanmaları, yaratıcı ve özgün olmak kuralına uymaları, verilen soruları yanıtlayarak sunum videosu hazırlamaları istendi.

Geleceğin Girişimcileri Ödüllerini Aldılar 

Aydan Tuncayengin, Erşan Altürk, Çağıl Söyler, Meltem Begiç, Özlem Özaydın’ın jüri üyeliğinde yarışmacı öğrencilerin girişimci tasarımları değerlendirildi. Okulda yapılan ödül töreninde öğrenciler tasarımlarını sergiledi. TED Batman Koleji ve BİLSEV Kolejinde yapılan tören de yarışmada dereceye giren öğrencilere para ödülü verildi. Girişimci sermayesi olarak belirlenen para ödülleri projenin çözüm ortağı Manibux taragından harçlık kartlarına yüklendi. Eğitime ve yarışmaya katılan tüm öğrencilere katılım sertifikası ve Manibux harçlık kartı hediye edildi…

“ GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması” proje ekibimizle beraber erken yaşta girişimcilik köprüsünü 81 ilde kurmaya devam edeceğiz.

bottom of page