OYUNLAŞTIRMA (Gamification)
"Oyun; insanoğlunun varoluşu kadar eskidir. Hollandalı filozof Huizinga Homo-Ludens adlı kitabında “insanoğlunun ilk kültürel ifadesi oyundur” demiştir. ”Homo-Ludens” latince oyun oynayan ilk insan anlamına gelir ve Huizinga’ya göre ilkel atamız Homo-Sapiens, düşünme eyleminden önce oyun oynamayı keşfetmiştir. Alfabenin, yazının ve konuşma dilinin ortaya çıkmasından çok daha önce kültürel ifadeler ve iletişim bu şekilde sağlanıyordu."
(İş'te Oyunlaştırma-Ercan Altuğ YILMAZ)
Gamification yani oyunlaştırma kelimesi 2011 yılından bu yana gerçek anlamda kullanılmaya ve işyerlerimizde bir iş çözümü olarak önerilmeye başlanmıştır.
Yine Ercan Altuğ YILMAZ'ın İş'te Oyunlaştırma kitabında yaptığı tanıma göre;
"Oyunlaştırma, gerçek hayattaki motivasyonel problemleri oyun tasarım teknikleri ile katılımcılarda uzun vadeli davranış değişikliği hedefleyerek çözen bir yaklaşımdır."
Oyunlaştırma birçok farklı alanda incelenmiş ve uygulanmıştır. Bu alanlardan bazıları müşteri sadakati, eğitim, fiziksel egzersiz, dönüşüm oranı, veri kalitesi, doğru zamanlama, medya ve öğrenimdir. Oyunlaştırma üzerine yapılan araştırmalar hakkındaki bir inceleme oyunlaştırma çalışmalarının büyük çoğunluğunun olumlu sonuçlar sağladığını göstermektedir.
Fakat oyun ve oyunlaştırma aşağıda belirttiğimiz ve birçoğumuzun büyüklerimizden de duyduğu şu cümlelerle bize çok yanlış kodlanmıştır.
"Oyun mu oynuyoruz burada?"
"Sen benimle oyun mu oynuyorsun?"
"Yemeğinle oynama"
Özellikle son cümleye şöyle bir gönderme yapabiliriz: Anneler küçük çocuklarına yemek yedirirken "aç ağzını uçak geliyor, araba geliyor..." vb. cümleleri hala kullanmaktalar. Demek ki oyunlaştırma hayatımızda daha o küçücük yaşlarda başlıyor.
Bu eğitimimizde,
-Oyun nedir?
-Oyunlaştırma nedir?
-Octalysis modeli nedir?
-Oyuncunun yolculuğu nasıl olur?
-Oyunlaştırma da akış teorisi nedir?
-Oyunlaştırma tasarımı nasıl yapılır? gibi konulara değineceğiz.